0 artikelen € 0,00 » Afrekenen
13 tips voor het maken van de mooiste Interieurfoto’s met je telefoon!

13 tips voor het maken van de mooiste Interieurfoto’s met je telefoon!

19 januari 2018

- Gerjanne

Dankzij de camera op onze telefoon en de diverse social media accounts wordt het maken van foto’s van je interieur steeds populairder. We inspireren elkaar, doen ideeën op en vinden het heerlijk om zo met ons interieur bezig te zijn. Maar hoe schiet je nou die perfecte plaatjes? Hierbij een paar tips van de dames van de afdeling marketing. Want ook zij maken graag mooie plaatjes! De meeste tips zijn voor de iPhone (omdat we die het meeste gebruiken). Heb je een andere telefoon en blijkt het anders te werken? Google is je beste vriend. Google bijvoorbeeld eens op ‘scherp stellen’ of ‘belichting’ in combinatie met jouw type telefoon en je vindt vast een antwoord op al je vragen. Het uurtje tijd dat je erin steekt om je camera beter te leren kennen loont zeker de moeite als je daardoor mooiere en betere foto’s kunt maken.

 

1. Inkoppertje natuurlijk. Maar het perfecte plaatje start met een schone lens. Maak jij de lens van je camera wel eens schoon? Wees daarbij ook zuinig op je telefoon! Het zou jammer zijn als krasjes of stofjes achteraf je foto hebben verprutst.

 

2. Huis aan kant, verse bloemetjes neer gezet, de perfecte cappuccino erbij gemaakt, nieuw tafeltje waar je blij mee bent… Op dat moment denk je: FOTO! Vandaag is de perfecte dag voor een foto. Maar op je telefoon ziet het er toch niet zo leuk uit als in het echt en teleurgesteld besluit je de foto te wissen. De stylisten van de Bongerd herkennen dat, zelfs als zij met onze topfotograaf mogen samenwerken. Want op een foto zien dingen er anders uit als in het echt. Daarom stylen wij een ruimte of situatie heel anders dan dat wij normaal zouden doen. Vaak kijken wij even mee op de camera en verschuiven spullen, zodat ze goed tot hun recht komen. Een vaas met gekleurde bloemen die je op de foto voor je boekenkast ziet staan… Dat gaat niet werken. Verschuif de vaas daarom naar de andere kant, zodat hij op de foto voor een neutrale achtergrond staat. Zo maak je het perfecte plaatje dus. Gewoon even schuiven, foto maken, nogmaals schuiven… Totdat je tevreden bent. En daarna snel alles weer terugzetten natuurlijk!

Zoom

3. Inzoomen doe je door een stap naar voren te zetten! Gebruik niet de zoom-functie van je telefoon. Hierdoor gaat de kwaliteit van je foto erg achteruit. Eigenlijk moet je met jezelf afspreken dat je dat gewoon nooit gaat doen!

 

4. Compositie. Een mooie compositie maak je vaak op gevoel. Kijk hiervoor naar de belangrijkste lijnen en kleuren. Zorg dat er 1 onderdeel is wat opvalt. Als alles even belangrijk is op je foto weet je niet meer waar je moet kijken. Alles precies symmetrisch of perfect in het midden kan ook wat saai ogen. Probeer eens een verdeling van 1/3 - 2/3 en laat wat items afsnijden door de rand van je foto. Tip van de professionele fotograaf: probeer driehoeken te ontdekken in jouw compositie. Dat is veel spannender dan bijvoorbeeld een vierkant of rechte lijn. (Dus in gedachten kun je dan een driehoek maken tussen de belangrijkste items)

Rechte lijnen

5. Rechte lijnen! Foto’s waarop de belangrijkste lijnen niet recht staan, vallen bij onze wedstrijd als eerste af. Zorg dat je wanden en deurposten netjes recht staan. Datzelfde geldt voor een horizon, vloerplint, aanrechtblad of vensterbank natuurlijk ook. Pak daarom je rust, hou je camera recht en probeer verschillende dingen uit. Mislukte foto’s kun je meteen wissen. Een handig hulpmiddel zijn de rasterlijnen. Die zet je aan via instellingen —> camera —> raster.

Gelukkig kun je op je iPhone de foto’s ook achteraf recht trekken. Dit doe je door de functie ‘wijzig’ te gebruiken en gebruik te maken van het vierkante symbooltje.  

 

6. Maak je foto’s voor Instagram? Kies dan tijdens het fotograferen al meteen voor de vierkante foto. Zo zie je meteen hoe anderen straks jouw foto zien en kun je daar met de compositie en fotoafstand alvast rekening mee houden. Zonde als je een mooie foto hebt, maar Instagram snijdt de tafelpoten eraf.

 

Daglicht

7. Daglicht, daglicht, daglicht! De mooiste foto’s maak je bij…. Juist! Daglicht. Dat kan midden in de winter wel eens lastig wezen. Probeer daarom zoveel mogelijk overdag te fotograferen. Wil je een kleine styling op de foto zetten, zoals bijvoorbeeld een heerlijk toetje in je nieuwste servies, een paar bloembolletjes of een leuke poef… Overweeg dan eens de spullen naar het daglicht te verslepen. Oja… en die iets te felle lamp, je flitser gebruiken of tegen het licht in fotograferen zijn beide een NO GO!

 

8. Zak eens door je knieën. Interieurfoto’s die vanuit een lager standpunt zijn gemaakt, zijn vaak veel interessanter. Zo neem je de kijker niet in vogelvlucht mee, maar voelt hij of zij zich bijna aanwezig in jouw interieur.

focus

9. En nu een stapje verder… Speel eens met je focus. Een iPhone zal zelf bepalen op wel punt hij scherp stelt. Op zich prima natuurlijk. Maar vooral in donkere ruimtes heeft hij daar wel veel moeite mee (dat merk je doordat het lang duurt voordat de camera scherp stelt). Veel leuker is het om zelf scherp te stellen. Jij bent tenslotte degene die bepaald wat voor jou het belangrijkste onderwerp van de foto is. Hoe je dat doet? Tik op je scherm op het hoofdonderwerp. Er verschijnt een vierkantje en de camera focust op die plek. Als je je vinger wat langer op het scherm houdt wordt de focus vastgezet. Handig voor als je op dezelfde plek wil blijven scherpstellen.

 

10. Een vleugje perfectionisme is goed! Maar hé, sla niet door… Juist door ook wat van je gewone leven te laten zien of een vleugje humor te gebruiken worden je foto’s zoveel meer persoonlijk. Dus kind met een chocolademelk-snor van oor tot oor? Snel vastleggen op de foto! En die paar houten blokken die rondslingeren voor de bank? Geen punt. Je kunt er ook bewust voor kiezen om dit te laten zien. De afgebrande lucifer naast je windlicht leggen, met het doosje lucifers nog half open. Misschien is jouw versgebakken cake op die mooie snijplank nog wel veel mooier als je hem aansnijdt. En veeg dan niet die kruimels eerst weg…..

detail

11. Maak afwisselend overzicht foto’s en detail-foto’s. Dat houdt je social media kanalen interessant, maar ook voor jezelf is die afwisseling leuk. Het gaat dan opeens veel meer om de combinatie van materialen en kleuren, dan dat je een hele kamer probeert vast te leggen. En het leuke is… Dit kun je ook gewoon doen terwijl de rest van je woning een puinhoop is of de kids net met de felgekleurde lego aan het spelen zijn. Probeer detail-foto’s ook eens uit heel verschillende hoeken te maken. Op detail-foto’s zijn diagonale lijnen of composities ook erg leuk.

 

12. In ingewikkelde omstandigheden (je hangt zo ongeveer halverwege over de trapleuning bijvoorbeeld) is het lastig om de camera stil te houden wanneer je op de fotoknop wil drukken. Wist je dat je ook de geluidsknopjes aan de zijkant van de telefoon kunt gebruiken? Zo kun je prima met 1 hand fotograferen.

flat

13. Flatlay! Nog nooit van gehoord? Nu je het eenmaal weet zul je het vast vaker zien opduiken. Een flatlay is een foto die je van bovenaf neemt. Hiervoor leg je diverse leuke spullen op de vloer, of op het aanrechtblad of tafelblad of andere toffe ondergrond. Wanneer je op de vloer werkt kun je je camera er recht boven houden. Anders zou je wel eens een trappetje nodig kunnen hebben wanneer je producten wat groter zijn. Leuk om te doen als je bijvoorbeeld een cadeautje aan het inpakken bent, planten gaat verpotten, aan het bloemschikken gaat of je tas aan het vullen bent voor een dagje strand (uuhhh…. sneeuw bedoelen we!) Je maakt je flatlay extra interessant door bewust wat te ‘rommelen’. Denk aan krullint of confetti wat je losjes door de foto strooit, wat losse potgrond, afgevallen bloemblaadjes, zand en schelpjes (uhhh…. Marshmallows of wol)

 

 

Dat waren alles bij elkaar alweer heel wat tips! Heb je er nog meer? Laat het ons gerust weten. Uiteraard kun je de foto’s ook nog achteraf bewerken op je telefoon. Hiervoor zijn ook allerlei leuke apps beschikbaar. Maar dat is weer een hoofdstuk apart! Misschien is onze laatste en belangrijkste tip wel: have fun!

 

 

 

 

 

gerjanne